27.9.2014

Puolukkapommit


Muffinien ohje on täältä.

12 kappaletta

2 kananmunaa
1 ¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
50 g sulaa voita
¾ dl maitoa
200 g puolukoita

Koristeeksi:

pikeeriä
kandeerattuja (sokeroituja) 
puolukoita

1. Vaahdota munat ja sokeri. 
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoja nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi puolukat.
3. Täytä muffinssivuoat taikinalla. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
4. Valuta jäähtyneiden muffinien päälle pikeeriä ja heti perään lisää kandeeratut puolukat. Tarjoile mielellään samana päivänä.


Olin tänä aamuna koiran kanssa lenkillä ja sain siellä inspiksen tehdä sokerikuorrutettuja puolukoita. Vielä piti keksiä jotain minkä päällä niitä tarjoilla. No, puolukkamuffinit kävivät tähän tehtävään paremmin kuin hyvin! 
Näistä tulikin ihan super hyviä, vievät kyllä kielen mennessään. Puolukan kirpeys ja muffinitaikinan makeus sattuvat ihan mielettömän hyvin yhteen. Vielä pisteenä iin päällä kandeetatut puolukat pinnalla, jotka ovat kuin karkkia. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Hieman ehkä jouluinen ulkonäkö, mutta ei anneta se häiritä...

22.9.2014

Juureen tehty vuokaleipä


3 dl kylmää vettä
3 g tuorehiivaa
1½ tl suolaa
180 g vehnäjauhoja
180 g hiivaleipäjauhoja
(pellavan- ja auringonkukansiemeniä)

1. Sekoita hiiva ja suola kylmään veteen. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta taikinaa noin 15 minuuttia. Peitä liinalla ja anna kohota viileässä huoneenlämmössä yön yli.
2. Painele taikinaa hieman ja asettele se sitten leipävuokaan. Anna kohota vielä kaksi tuntia liinan alla.
3. Kuumenna uuni 250-asteeseen ja laita uunin pohjalle uunipelti, jolla on vettä. Laita leipä uuniin ja paista 10-12 minuuttia, kunnes kuori on rapea ja saanut väriä. Laske uunin lämpötilaa 180-asteeseen ja paista leipää vielä 20-30 minuuttia. Leipä on kypsä, kun sitä koputtaessa kuuluu ontto ääni.
4. Kumoa leipä ja anna jäähtyä.


Löysin tämän ohjeen jokin aika sitten Anna-lehdestä. Vaikutti niin mielenkiintoiselta, että oli pakko kokeilla. Itsepäisyyttäni halusin silti vähän muokata ohjetta ja lisäsin taikinaan siemeniä. Se taisi kostautua, koska leivästä ei tullut todellakaan niin korkeaa kuin olisi pitänyt. Luulen, että siemenet ovat jollakin tapaa estäneet kohoamista, kun kyseessä on noin pieni hiivamäärä. Noh, syötävää tästä silti tuli, vaikka leipä taisi jäädä iiihan vähän raa'aksi ja sen irroittaminen vuoasta oli työn ja tuskan takana. Kannattaa kuitenkin kokeilla, sillä tämän tekeminen oli minusta ainakin mukava viikonloppuprojekti!

20.9.2014

Pullantuoksuinen omenapiiras


Pullataikina:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
100 g sulaa voita

Täyte:

4 lohkottua omenaa kuorineen
2 dl omenasosetta
kanelia
sokeria

voitelu kananmunalla

1. Valmista pullataikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
2. Ota taikinasta noin puolet ja kaulaa se jauhotetulla pöydällä pyöreäksi levyksi. Nosta levy voideltuun vuokaan ja painele hieman. Jos reunoilla tuntuu olevan liikaa taikinaa, niin sitä voi ottaa vielä tässä vaiheessa pois. Anna pohjan kohota hetki liinan alla.
3. Lohko ja asettele omenat kohonneen pohjan päälle. Levitä pinnalle omenasose ja ripottele vielä kanelia sekä sokeria.
4. Kaulaa loppu taikina melko ohueksi levyksi ja leikkaa siitä 10 pitkää palaa (taikinaa jää tästä vielä yli, joten tee lopuksi vaikka normaaleja pikkupullia). Nosta piiraan päälle, niin että siihen tulee ruudukko. Voitele reunat ja ruudukko kananmunalla.
5. Paista piirasta 175-asteessa noin tunnin ajan. Peitä tarvittaessa leivipaperilla.


Sain tänään aamulla idean tehdä pullapohjaisen omppupiirakan, joten sitten ei auttanut muuta kuin käydä tuumasta toimeen. Tämä meinasi ottaa vähän liikaa väriä uunissa, mutta onneksi tajusin sen ennen suurempaa vahinkoa. On kyllä todella muhkea piirakka, melkein voisi kakuksikin kutsua. Myönnän, että ehkä hieman liian paksun tuosta pohjasta tein, mutta ei se makuun onneksi vaikuta! Kuten jo ohjeessa mainitsin, niin taikinaa jää siis tässä ohjeessa yli. Itse väkersin sitten vielä pakkaseen vierasvaraksi muutaman "pienen" omenapullan. Heittomerkit sen takia, että ne eivät kyllä pieniä ole nähneetkään... ;)

13.9.2014

Omenaiset muffinit


12 kappaletta

3 isoa omenaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
3 ½ dl vehnäjauhoja
75 g sulaa voita
1 dl maitoa
(mantelilastuja)

1. Pese ja kuori kaksi omenaa. Raasta ensimmäinen omena ja toisen voi pilkkoa veitsellä pieniksi kuutioiksi. Kolmatta ei tarvitse kuoria, leikkaa vain ohuiksi lohkoiksi.
2. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit.
3. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.
4. Kääntele mukaan myös omenaraaste- ja kuutiot. Lisää vielä maito sekä rasva.
5. Lusikoi muffinivuokiin ja paina jokaisen päälle kaksi omenalohkoa. Ripottele pinnalle halutessasi vielä hieman mantelilastuja koristeeksi.
6. Paista 200-asteessa 20-25 minuuttia.


Viimeinkin sain aikaiseksi tehdä näitä herkkuja. Omenamuffinit kuuluvat vain olennaisesti minun jokaiseen syksyyn ja olenkin jo vähän kaivannut niiden makua. Ja hyvältähän ne tälläkin kertaa maistuivat! Ohjeen sovelsin mieleisekseni jostakin ensimmäiseksi netissä vastaan tulleesta reseptistä ja erittäin onnistuneen meheviä kyllä tuli. Suosittelen siis kokeilemaan, omenasato on nyt parhaimmillaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...