23.2.2015

Kotikutoiset lepuskat


12 kappaletta

6 dl perunamuusia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 tl suolaa

1. Sekoita kulhossa nopeasti sekaisin kaikki ainekset. Taikinan tulee olla tasaista, mutta sitä ei saa vaivata!
2. Jaa taikina kahdelle pellille (6 nökärettä/pelti). Taputtele jauhoisin käsin taikinanökäreet pyöreiksi n. ½ cm paksuiksi levyiksi. Pistele lepuskoihin haarukoilla reikiä.
3. Paista 250-asteessa 10-15 minuuttia.

Kyllä itsetehdyt lepuskat ovat ihan parhautta! Lämpimäisen päälle hieman voita sekä juustosiivu ja sitten taitetaan kaksinkerroin. Niin minä yleensä lepuskani nautin. 
Sitä vain mietin, että miksi näitä tulee tehtyä niin harvoin kotona? Ei nimittäin lähes mikään voita tätä herkkua (paitsi ehkä uunituore korvapuusti...)!

22.2.2015

Banaani-suklaakakku kinuskin kera


3 kananmunaa
2  dl sokeria
100 g sulaa voita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 kypsää banaania
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
½ dl kaakaojauhetta
50 g suklaata rouhittuna

Kinuski:

1,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
25 g voita

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet. Lisää vielä maito ja voi, nostele varovasti sekaisin.
2. Erota taikinasta 1/3. Lisää pienempään osaan kaakaojauhe ja rouhittu suklaa. Isompaan osaan lisää murskatut banaanit.
3. Kaada voidellun ja korppujauhoitetun kakkuvuoan pohjalle banaanitaikinaa. Nostele päälle suklaataikina tasaisesti. Levitä loppu banaanitaikina pinnalle. Vedä veitsellä taikinassa siksakkia, jottei suklaa jää ihan pelkästään kakun keskelle.
4. Paista kakkua 175-asteessa noin 50 minuuttia.

Kinuski

1. Mittaa kattilaan sokerit ja jauhot, sekoita tasaiseksi.
2. Lisää joukkoon maito ja voi.
3. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes se kiehahtaa. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia (koko ajan sekoittaen), kunnes kinuski on muuttunut paksummaksi. Seos ei saa tulla kuitenkaan liian jämäkäksi, jotta sen saa levitettyä kakun päälle!

Meillä oli kotona ihan hirveästi banaaneja, joten päätimpä sitten leipoa niistä jotakin. En osannut päättää, että lisäänkö kakkuun suklaata vai kinuskia,joten laitoin sitten molempia. Ja kyllä toimii! Epäilin hieman, että mitäköhän tulee kinuskista ilman kermaa, mutta hyvin onnistui. Eihän se koskaan sitä perinteistä versiota voita, mutta kakun kuorrutteena maistui ainakin todella hyvältä.
Pelkäsin, että tuleekohan kakusta ihan äklön makeaa, mutta se olikin juuri sopivaa. Ainakin se meni meidän perheessä kaupaksi kuin kuumille kiville!

14.2.2015

Pehmeät laskiaispullat


12 kappaletta

0,5 litran pullataikina
3,3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
mansikkahilloa
tomusokeria

1. Valmista pullataikina. Taikina saa jäädä melko löysäksi, niin että se juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista.
2. Jaa kohonnut taikina haluamasi kokoisiin osiin, kohota, voitele ja paista. Itse tein 17 pullaa, joista 12:sta tuli laskiaispullia.
3. Anna pullien jäähtyä kunnolla.
4. Halkaise pullat sahateräisellä veitsellä. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi.
5. Laita pullien päälle ruokalusikallinen mansikkahilloa ja pursota sitten kerma.
6. Leikkaa paperista sydämen muotoinen pala. Laita se laskiaispullien kannen päälle ja ripottele sitten tomusokeria. Anna valmiiden pullien levätä hetki kylmässä ennen tarjoilua.

Vaikka tänään ei virallisesti ole vielä laskiainen, tein silti laskiaispullia. Ja kuten ystävänpäivään kuuluu, saivat nämäkin herkut söpön sydänkoristelun. Tein tällä kertaa pullataikinasta todella pehmeän ja se kannatti. Näistä pullista tuli suorastaan suussasulavan hyviä! 
Mietin pitkään, että laitanko edes näistä ohjetta tänne blogin puolelle. Kaikkihan osaavat tehdä laskiaspullia. Tuumasin kuitenkin, että nämä ovat (ainakin omasta mielestäni) niin suloisen näköisiä sydämmineen, että mukavahan näitä on sitten joskus jälkikäteen katsella ja muistella. :)

8.2.2015

Helppo pataleipä


2 dl sämpyläjauhoja
1 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3½ dl lämmintä vettä
3 tl suolaa
2 tl sokeria
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

1. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja hiiva, lisää joukkoon lämmin vesi. Sekoita nopeasi sekaisin, älä vaivaa.
2. Peitä kulho kemulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
3. Kumoa taikina reilusti jauhoiselle pöydälle. Muotoile pyöreäksi, äläkä vaivaa! Anna kohota liinan alla 30 min.
4. Laita 2-3 litran kokoinen pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteeseen.
5. Ota pata pois uunista, voitele nopeasti öljyllä ja nosta taikina sen sisälle. Laita kansi päälle ja paista 30 min. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 min.

Jesjesjes, viimeinkin löytyi leipä, jonka minäkin sain onnistumaan kotona! Tästä tuli ihan sairaan hyvää ja kuori oli ihanan rapea. Parasta itsetehtyä leipää heti sämpylöiden jälkeen. Pataleivän valmistuskin oli niin helppoa, että ihan naurattaa. Jos tätä ei saa onnistumaan, niin ei sitten mitään. 
Itse kohotin taikinaa noin 15 tuntia ja maku oli jo aika hyvä. Ensi kerralla voisi pitää ihan sen 24 tuntia ja kokeilla miten se vaikuttaa makuun. Se on nimittäin varmaa, että tätä tullaan meidän taloudessa syömään vielä monia kertoja.

Mehukas Runebergin kakku


150 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
2 dl piparinmurusia
2 murskattua hapankorppua
½ appelsiinin raastettu kuori
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa
vadelmamarmeladia

Kostutukseen:

3/4 dl vettä
3 rkl konjakkia
2 rkl sokeria

Koristeluun:

vettä
tomusokeria
sitruunamehua
vadelmamarmeladia

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat hyvin vatkaten.
2. Nostele nuolijalla joukkoon kuivat aineet, piparkakkujen ja hapankorppujen muruset sekä appelsiinen hienoksi raastettu kuori. Lisää lopuksi vielä maito.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun vuokaan. Aseta taikina niin, että keskelle jää koko vuoan pituinen, kapea syvänne. Täytä syvänne vadelmamarmeladilla.
4. Paista kakkua 150-asteessa noin tunnin ajan. Kumoa ja anna jäähtyä.
5. Kostuta kakku konjakilla maustetulla sokerivedellä. Koristele vielä haluamallasi tavalla tomusokeri-vesiseoksella ja vadelmamarmeladilla.

Tänä vuonna päätin tehdä Runebergin torttujen sijaan kakkua. Meillä on joskus kokeiltu tätä, mutta eri ohjeella. Kakusta tuli todella mehevää ja kosteaa, kiitos kostutuksen. Olisi se kyllä ollut muutenkin melko pehmoinen, koska taikinaan tuli mantelijauhetta. 
Kakku oli todella sopivan kokoinen ja riitti juuri sopivasti yhdeksi päiväksi. Oli myös mukavaa, kun ei tarvinnut syödä kokonaista torttua kerralla, vaan sai itse päättää, mikä kokoisen palan halusi. Kroppa kiittää! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...