Ohje on täältä.
Pohja:
100 g voita
2 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
Täyte:
500 g mustikoita
1 dl vettä
6 kpl liivatelehtiä
4 dl vispikermaa
400 g tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
1 dl sokeria
½ dl sitruunamehua
Päälle:
esim. vadelmia tai mustikoita
valkosuklaata
1. Valmista ensin juustokakun pohja. Sulata voi ja anna jäähtyä. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita joukkoon muna ja rasvasula.
2. Kiinnitä irtopohjavuokaan leivinpaperi. Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille ohueksi kerrokseksi, aivan yläreunaan saakka. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Tee foliosta vuoan kokoinen muotti, jonka laitat taikinan päälle. Kaada folion pinnalle vielä kuivattuja herneitä. Näin estät pohjan reunojen lässähtämisen uunissa! Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Mittaa mustikat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
4. Upota liivatelehdet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, rahka ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Vatkaa joukkoon mustikkaseos. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi, liuota ne mehuun ja sekoita juusto-mustikkatäytteeseen. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto.
5. Kaada täyte pohjan päälle ja anna mustikka-juustokakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele hyytynyt kakku esimerkiksi marjoilla ja valkosuklaalla.
Täytin viikonloppuna vuosia ja pitihän se kakku tehdä. Ohjeeksi valikoitui tällä kertaa mustikkajuustokakku, joka ei kyllä pettänyt meitä maullaan. Kakku onnistui erittäin hyvin ja kelpasi makuraadilleni. Ja tietenkin ihana violetti väri toi piristystä tähän masentavaan marraskuiseen ilmaan! Juustokakut ovat ehdottomasti suosikkikakkujani ja sen kyllä huomaa aina juhlapäivinä. Melkein poikkeuksetta kakuksi valikoituu juustokakku täytekakun sijaan. Ehkä jonain päivänä vielä innostun väkertämään niitä hienoja täytekakkuja, mutta vielä toistaiseksi pysyn tiukasti mukavuusalueellani eli juustokakuissa. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti