15 kappaletta
5 dl maitoa
½ pkt tuorehiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ dl öljyä
2 keskikokoista porkkanaa raastettuna
3 dl ruisjauhoja
1 dl leseseosta
8 dl vehnäjauhoja
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää joukkoon loput aineet ja jauhot vähitellen. Alusta taikina kunnolla!
3. Kohota taikinaa n. 30 min. ja pyörittele siitä jauhojen avulla pyöreitä sämpylöitä.
4. Anna sämpylöiden kohota taas noin 30 min. ja paista sitten 225-asteessa noin 20-25 minuuttia. Laita paiston alussa uunin pohjalle toinen pelti ja siihen n. 1 dl vettä. Paiston loppu puolella laske vesihöyryt ulos uunista. Näin sämpylät saavat kauniin värin ja rapean kuoren.
Kyllä uunituore leipä on vaan niin hyvää! Tänään tuli taas todettua, että pitäisi ehdottomasti tehdä kotona useammin leipää. Näistä sämpylöistä tuli ihan super hyviä ja leseet antoivat sämpylöiden rakenteeseen mukavaa ns. mureutta. Liian höttöisiä näistä ei kuitenkaan tullut, vaan porkkanan ansiosta taikina on ihanan mehevää ja pehmoista. Joten, ehkä lopetan nyt tämän hehkuttamisen ja annan muidenkin kokeilla näitä ihan itse!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti