12 kappaletta
5 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
½ dl siemeniä
½ dl leseseosta
½ dl ruisjauhoja
½ dl grahamjauhoja
noin 5 dl hiivaleipäjauhoja
1. Sekoita lämpimän veden sekaan hiiva, suola ja jauhot. Lisää vehnäjauhot erissä ja katso, että taikinasta ei tule liian jäykkää. Se saa jäädä kunnolla tahmeaksi ja melko löysäksi. Anna taikinan muhia huoneenlämmössä kelmun alla 12-24 tuntia.
2. Kaada taikina reilusti jauhoitetulle pöydälle ja jaa se 12 osaan. Muotoile jauhojen avulla pyöreiksi sämpylöiksi. Älä vaivaa taikinaa! Anna kohota liinan alla 30 min.
3. Laita 12-koloinen muffinivuoka kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteeseen.
5. Ota vuoka pois uunista, voitele kolot nopeasti öljyllä ja nosta taikinapalat niiden sisälle. Paista 225-asteessa noin puoli tuntia.
Tein kuuden litran taikinan, mutta se osottautui aivan liian suureksi, joten pienensin ohjetta hieman tänne laittaessa. Liian suuri taikina on tietysti osasyynä siihen, että leipäni kohosivat niin hirmuisesti uunissa. Ja sitten ulkonäöstä tuli, mitä tuli...
Voisin kuvitella, että tällaisia pataleipäsiä tarjoiltaisiin vaikkapa viikonlopun brunssilla tai täyttävällä aamiaisella. Näistä lähtisi päivä aivan mainiosti käyntiin, sillä ihanan rapean kuoren sisällä piilee mehevä ja tosi maukas sisus. Vain sipaisu voita puolikkaan leipäsen päälle ja ääntä kohti, nam!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti