17.5.2015

Hiukan terveellisemmät juustosämpylät


Alkuperäinen ohje täältä.

12 kappaletta

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 raastettu porkkana
1 dl juustoraastetta
½ dl kaurahiutaleita
½ dl leseseosta
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä

Pinnalle:

1,5 dl juustoraastetta
1 kananmuna

1. Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöistä kuumempi vesi. Lisää suola, hiutaleet/leseet ja 1 dl jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
2. Lisää myös porkkana- ja juustoraaste ja loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä tahmeaksi! Alusta taikina kunnolla ja lisää lopuksi myös joukkoon öljy. Anna kohota noin puoli tuntia.
3. Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja muotoile suorakulmioksi. Jaa levy 12 tasakokoiseen osaan ja nosta pellille. Anna kohota reilu puoli tuntia.
4. Sekoita keskenään juustoraaste ja kananmuna. Levitä seos kohonneiden sämpylöiden päälle (ole varovainen, etteivät sämpylät lätsähdä). Paista 225-asteessa 12-15 minuuttia.

Jääkaapissa on lojunut jo jonkun aikaa vajaa juustoraastepussi. Tänään se pääsi viimeinkin käyttöön, kun päätin leipoa sämpylöitä. Näistä tuli ihan sairaan hyviä ja ehkä ihan pikkuisen terveellisempiä kuin alkuperäisessä ohjeessa. Kiitos porkkanan ja hiutaleiden/leseiden!
Vähän harmitti, kun hienot leipäseni olivat kohonneet hyvin, kunnes tuli aika laittaa muna-juustoseos niiden päälle. Siitähän ne eivät tykänneetkään ja lätsähtivät vähän. Eikä ne siitä enää uunissa jaksaneet hirveästi kohota. Eli seoksen laittamisessa saa olla oikeasti tosi varovainen! No, ensi kerralla jätän päällisestä ehkä kananmunan kokonaan pois tai sitten voitelen sämpylät munalla ja vasta sitten laitan raasteen. Parhaan tavanhan löytää vain kokeilemalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...