2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ kananmuna
50 g sulaa rasvaa
5-10 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
ripaus vaniljasokeria
ja suolaa
½ kananmunaa voiteluun
1. Sekoita kädenlämpöisen maidon sekaan hiiva, mausteet ja puolikas (esim. mukissa voi rikkoa rakenteen) kananmuna.
2. Lisää jauhoja desi kerrallaan ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Lisää välissä sula rasva. Kun taikina irtoaa hyvin käsistä, se on sopivaa. Kohota liinan alla n. tunti.
3. Kaada taikina jauhotetulle pöydäle ja vaivaa siihen hieman jauhoja. Mittaa taikinasta 500 g painoinen pala ja pyöritä se tasaiseksi tangoksi pöydällä. Jaa tanko kahteen (riippuu monellako säikeellä meinaat tehdä, tämä ohje on neljällä) osaan ja rullaa ne pitkiksi. Käännä tangot itseäsi kohti niin, että päät ovat sinua päin ja tangot ovat ns. hevosenkengän muodossa.
4. Nosta kolmas säie (vasemmalta) ylös ja siirrä ensimmäinen viimeisen yli. Laske ylhäällä oleva säie takaisin paikalleen ja nosta samalla uusi (kolmas) säie ylös. Tämän jälkeen siirrä taas ensimmäinen viimeisen yli. Jatka näin loppuun saakka. Ihan viimeiseksi paina päät tiukasti yhteen ja piilota pitkon alle.
5. Anna pitkon kohota n. puoli tuntia, voitele kananmunalla (päälle raesokeria) ja paista 200-asteessa noin 20 minuuttia.
Lauantain pullapäiväksi ajattelin tehdäkin pullapitkon. Tein ohjeen tänne neljällä säikeellä, vaikka itse tein kyseisen pitkon viidellä. Älkää antako siis kuvan hämätä! Halusin tehdä tähän blogiin yhden ihan perus pullareseptin, joten ajattelin perinteisen letityksenohjeenkin olevan paras ratkaisu tähän tilanteeseen. Näin pienestä taikinamäärästä tulee juuri sopivasti yksi pitko ja muutama pikkupulla. Yhtään enempää ei olisi tarvittukaan. Itse tykkään ripauttaa taukinaan hieman vaniljasokeria, ja ehkä se tuokin ihan vähän maukkaammat pullat. Tai sitten vain kuvittelen... ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti