14.12.2014

Porkkanaleipä


Ohje on täältä.

2 kappaletta

3 dl vettä
2 dl porkkanarastetta
n. 30 g tuorehiivaa
/1 pussi kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
(1 tl kuivattua timjamia)
1,5 dl grahamjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
(hieman ruisleseitä)
2 rkl öljyä

1. Lisää reilusti kädenlämpöistä kuumempaan veteen porkkanaraaste, kuivahiiva ja grahamjauhot. Anna turvota 5 minuuttia.
2. Sekoita seokseen puolet vehnäjauhoista sekä suola ja timjami. Lisää loput jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin. Huomioi, että taikina saa jäädä tahmeaksi! Lisää vielä lopuksi öljy.
3. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Jaa se sitten kahteen osaan ja muotoile osat jauhoitetulla pöydällä puöreiksi leiviksi. Aseta leivät pellille ja anna kohota vielä noin puoli tuntia.
4. Lisää halutessasi leivän päälle hieman jauhoja ja tee pintaan muutama viilto veitsellä. Paista leivät 200-asteessa 50 minuuttia tai kunnes leivän pohjaan koputtaessa kuuluu ontto ääni.
Muista paistaessa lisätä uunin pohjalle pelti, jossa on puoli litraa vettä. Näin leipään tulee rapea kuori!


Pakko myöntää, mutta nyt hieman harmittaa. Sain tänään viimeinkin mahdollisuuden kokeilla tätä Suklaapossun blogista löytynyttä ihanaa leipäohjetta, mutta kuinkas kävikään. Huomasin vasta raastettuani porkkanat, että jääkaapissa ollut täysi hiivapaketti olikin umpihomeessa! 
Noh, ei auttanut itku markkinoilla; piti jatkaa, kun oli kerta aloittanutkin. Siirryin suunnitelma b:hen ja laitoin taikinaan kuivahiivaa. Taikina kohosikin ihan mukavasti, ja sain leivät pellille. Mutta sitten tein ilmeisesti sen virheen, annoin leipien nousta liian kauan. Ja nehän eivät kohonneetkaan ylöspäin, vaan suorastaan lätsähtivät. Laitoin silti leipäset uuniin ja toivoin parasta. Eivät ne kuitenkaan enää kauheasti nousseet...
Mutta tällaista tämä leipominen on, joskus ei vain onnistu. Leivästä tuli kuitenkin ihan hyvän makuista, joten varmasti tästä kerrasta sisuuntuneena kokeilen vielä joskus uudestaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...