1 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3½ dl lämmintä vettä
3 tl suolaa
2 tl sokeria
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja hiiva, lisää joukkoon lämmin vesi. Sekoita nopeasi sekaisin, älä vaivaa.
2. Peitä kulho kemulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
3. Kumoa taikina reilusti jauhoiselle pöydälle. Muotoile pyöreäksi, äläkä vaivaa! Anna kohota liinan alla 30 min.
4. Laita 2-3 litran kokoinen pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteeseen.
5. Ota pata pois uunista, voitele nopeasti öljyllä ja nosta taikina sen sisälle. Laita kansi päälle ja paista 30 min. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 min.
Jesjesjes, viimeinkin löytyi leipä, jonka minäkin sain onnistumaan kotona! Tästä tuli ihan sairaan hyvää ja kuori oli ihanan rapea. Parasta itsetehtyä leipää heti sämpylöiden jälkeen. Pataleivän valmistuskin oli niin helppoa, että ihan naurattaa. Jos tätä ei saa onnistumaan, niin ei sitten mitään.
Itse kohotin taikinaa noin 15 tuntia ja maku oli jo aika hyvä. Ensi kerralla voisi pitää ihan sen 24 tuntia ja kokeilla miten se vaikuttaa makuun. Se on nimittäin varmaa, että tätä tullaan meidän taloudessa syömään vielä monia kertoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti