1½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
2 dl piparinmurusia
2 murskattua hapankorppua
½ appelsiinin raastettu kuori
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa
½ dl maitoa
vadelmamarmeladia
Kostutukseen:
3/4 dl vettä
3 rkl konjakkia
2 rkl sokeria
Koristeluun:
vettä
tomusokeria
sitruunamehua
vadelmamarmeladia
1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat hyvin vatkaten.
2. Nostele nuolijalla joukkoon kuivat aineet, piparkakkujen ja hapankorppujen muruset sekä appelsiinen hienoksi raastettu kuori. Lisää lopuksi vielä maito.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun vuokaan. Aseta taikina niin, että keskelle jää koko vuoan pituinen, kapea syvänne. Täytä syvänne vadelmamarmeladilla.
4. Paista kakkua 150-asteessa noin tunnin ajan. Kumoa ja anna jäähtyä.
5. Kostuta kakku konjakilla maustetulla sokerivedellä. Koristele vielä haluamallasi tavalla tomusokeri-vesiseoksella ja vadelmamarmeladilla.
Tänä vuonna päätin tehdä Runebergin torttujen sijaan kakkua. Meillä on joskus kokeiltu tätä, mutta eri ohjeella. Kakusta tuli todella mehevää ja kosteaa, kiitos kostutuksen. Olisi se kyllä ollut muutenkin melko pehmoinen, koska taikinaan tuli mantelijauhetta.
Kakku oli todella sopivan kokoinen ja riitti juuri sopivasti yhdeksi päiväksi. Oli myös mukavaa, kun ei tarvinnut syödä kokonaista torttua kerralla, vaan sai itse päättää, mikä kokoisen palan halusi. Kroppa kiittää! ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti