5.6.2015

Raparperi-marenkitorttu


20 cm vuokaan

Pohja:

80 g voita
0,5 dl sokeria
2 keltuaista
1,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Väliin:

1 l kuorittua ja pieneksi paloiteltua raparperia
1 dl sokeria
½ rkl kanelia
2 rkl perunajauhoja

Päälle:

2 valkuaista
1,5 dl sokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon loput aineet ja nostele tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun ja voidellun irtopohjavuoan pohjalle. Paista 175-asteessa noin 15 min.
2. Sekoita keskenään täytteen ainekset ja kaadapohjan päälle. Jätä reunoille hieman tyhjää tilaa. Paista vielä 175-asteessa noin puoli tuntia. Jäähdytä hetki.
3. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenki hieman jäähtyneen piirakan päälle, ei haittaa vaikka pinta jäisi epätasaiseksi. Laita piiras vielä uuniin noin 5-10 min, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Irroita varovasti vuoasta ja tarjoile mahdollisimman pian!

Tein tämän piirakan (tai kakun/tortun, mikä lie...) jo viime viikonloppuna, mutta en vain ole saanut aikaiseksi lisätä ohjetta blogiin. Sovelsin ohjeen Yhteishyvä-lehden britakakkun ohjeesta ja hyvää tuli kyllä tästäkin. Vei suorastaan kielen mennessään!
Raparperi kaipaa seurakseen jotain todella makeaa ja marenki onkin juuri sopiva siihen tarkoitukseen. Olen tehnyt muutaman kerran tämän tyylistä kakkua ja aina olen tykännyt kovasti. Onneksi tein kakun hieman piemnempään vuokaan, niin en "joutunut" syömään tätä herkkua kovin montaa päivää... ;) 

25.5.2015

Patasämpylät


12 kappaletta

5 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
½ dl siemeniä
½ dl leseseosta
½ dl ruisjauhoja
½ dl grahamjauhoja
noin 5 dl hiivaleipäjauhoja


1. Sekoita lämpimän veden sekaan hiiva, suola ja jauhot. Lisää vehnäjauhot erissä ja katso, että taikinasta ei tule liian jäykkää. Se saa jäädä kunnolla tahmeaksi ja melko löysäksi. Anna taikinan muhia huoneenlämmössä kelmun alla 12-24 tuntia.
2. Kaada taikina reilusti jauhoitetulle pöydälle ja jaa se 12 osaan. Muotoile jauhojen avulla pyöreiksi sämpylöiksi. Älä vaivaa taikinaa! Anna kohota liinan alla 30 min.
3. Laita 12-koloinen muffinivuoka kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteeseen.
5. Ota vuoka pois uunista, voitele kolot nopeasti öljyllä ja nosta taikinapalat niiden sisälle. Paista 225-asteessa noin puoli tuntia.

Koska rakastan pataleipää, päätin sitten kokeilla myös patasämpylöitä. Näistä tuli maultaan tosi hyviä, mutta muodosta en tykkää. Vaikuttavat ehkä vähän liikaa sieniltä!
Tein kuuden litran taikinan, mutta se osottautui aivan liian suureksi, joten pienensin ohjetta hieman tänne laittaessa. Liian suuri taikina on tietysti osasyynä siihen, että leipäni kohosivat niin hirmuisesti uunissa. Ja sitten ulkonäöstä tuli, mitä tuli...
Voisin kuvitella, että tällaisia pataleipäsiä tarjoiltaisiin vaikkapa viikonlopun brunssilla tai täyttävällä aamiaisella. Näistä lähtisi päivä aivan mainiosti käyntiin, sillä ihanan rapean kuoren sisällä piilee mehevä ja tosi maukas sisus. Vain sipaisu voita puolikkaan leipäsen päälle ja ääntä kohti, nam!

Mummo Ankan Raparperipiirakka


Taikina:

130 g voita
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
½ dl grahamjauhoja
½ dl ruisjauhoja
3/4 tl suolaa
½ dl sokeria
½ dl vettä

Täyte:

1,5 l kuorittua ja paloiteltua raparperia
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
4 rkl perunajauhoja

1. Laita kaikki taikinan ainekset kulhoon ja nypi rasva kuivien aineiden sekaan. Lisää vettä sen verran, että seoksesta muodostuu kiinteä taikina. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
2. Kauli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä pyöreäksi levyksi. Siirrä levy kaulinta apuna käyttäen voideltuun piirakkavuokaan. Taikinaa saa olla myös vuoan reunoilla!
3. Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Keskelle voi laittaa vähän enemmän raparpereja kuin reunoille.
4. Kauli loppu taikina pyöreäksi levyksi ja nosta täytteen päälle. Painele reunat huolellisesti ja tee halutessasi viillot kanteen.
5. Paista 200-asteessa noin 30-40 minuuttia.


Vuoden ensimmäinen raparperipiirakka, ja oli muuten hyvää! Minä tykkään raparperista juuri sen kirpeyden takia ja tässä leivonnaisessa se pääsi oikeuksiinsa. Sekin on tietysti sellainen asia, joka jakaa aika paljon mielipiteitä, joten voi olla etteivät kaikki pitäisi näin "raparperimaisesta" piirakasta.
Vaikka ei pitäisikään niin hirveästi raparperista, niin olen silti ihan varma, että jos saa palan tätä piirakkaa vaniljajäätelön kera eteensä, ei voi olla syömättä!
Suosittelen siis ehdottomasti kokeilemaan, jo ihan senkin takia, että tähän saa ihan hirveästi käytettyä raparperia. Meillä ainakin on on ollut niin runsas sato, että olen ihan pulassa näiden raparperieni kanssa. ;)

17.5.2015

Hiukan terveellisemmät juustosämpylät


Alkuperäinen ohje täältä.

12 kappaletta

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 raastettu porkkana
1 dl juustoraastetta
½ dl kaurahiutaleita
½ dl leseseosta
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä

Pinnalle:

1,5 dl juustoraastetta
1 kananmuna

1. Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöistä kuumempi vesi. Lisää suola, hiutaleet/leseet ja 1 dl jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva.
2. Lisää myös porkkana- ja juustoraaste ja loput jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä tahmeaksi! Alusta taikina kunnolla ja lisää lopuksi myös joukkoon öljy. Anna kohota noin puoli tuntia.
3. Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja muotoile suorakulmioksi. Jaa levy 12 tasakokoiseen osaan ja nosta pellille. Anna kohota reilu puoli tuntia.
4. Sekoita keskenään juustoraaste ja kananmuna. Levitä seos kohonneiden sämpylöiden päälle (ole varovainen, etteivät sämpylät lätsähdä). Paista 225-asteessa 12-15 minuuttia.

Jääkaapissa on lojunut jo jonkun aikaa vajaa juustoraastepussi. Tänään se pääsi viimeinkin käyttöön, kun päätin leipoa sämpylöitä. Näistä tuli ihan sairaan hyviä ja ehkä ihan pikkuisen terveellisempiä kuin alkuperäisessä ohjeessa. Kiitos porkkanan ja hiutaleiden/leseiden!
Vähän harmitti, kun hienot leipäseni olivat kohonneet hyvin, kunnes tuli aika laittaa muna-juustoseos niiden päälle. Siitähän ne eivät tykänneetkään ja lätsähtivät vähän. Eikä ne siitä enää uunissa jaksaneet hirveästi kohota. Eli seoksen laittamisessa saa olla oikeasti tosi varovainen! No, ensi kerralla jätän päällisestä ehkä kananmunan kokonaan pois tai sitten voitelen sämpylät munalla ja vasta sitten laitan raasteen. Parhaan tavanhan löytää vain kokeilemalla!

16.5.2015

Raparperimurumuffinit


12 kappaletta

2 kananmunaa
2 dl sokeria
60 g sulaa voita
½ dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
½ litraa raparperinpaloja

Muruseos:

40 g pehmeää voita
3/4 dl sokeria
½ dl kaurahiutaleita
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

1. Kuori ja leikkaa raparperit pieniksi paloiksi. Sulata voi ja lisää siihen vesi.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananumunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää voi-vesi munavaahtoon.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon käännellen. Lisää lopuksi myös raparperinpalat.
4. Annostele taikina muffinipellin vuokiin.
5. Tee muruseos. Pehmennä voi mikrossa. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Ripottele muffinien pinnalle.
6. Paista 200-asteessa noin puoli tuntia.

Ah, kesä on täällä! Hieman on vielä koleat kelit, mutta puissa on lehdet ja uunista tulvii ihana raparperin tuoksu. Joten eikö nämä kaksi seikkaa riitä jo luomaan kunnon kesäfiiliksen..?
Tänä vuonna tein poikkeuksen, enkä leiponutkaan vuoden ekoista raparperinvarsista (vielä) raparperi-valkosuklamuffinseja. Mutta eivät nämäkään murumuffinit huono vaihtoehto olleet!
Näistä muffineista tuli todella maukkaita ja meheviä. Jälkikäteen mietin, että olisikohan taikinaan sopinut vaikkapa fariinisokeri? Pitää siis tehdä näitä vielä joskus uudelleen ja kokeilla. Suosittelen lämpimästi tekemään näitä, itse tykästyin näihin mehukkaisiin ja pehmoisiin herkkuihin ihan totaalisesti.

11.5.2015

Punaherukka-valkosuklaajuustokakku




Alkuperäiset ohjeet täältä ja täältä.

Pohja:

100 g valkosuklaata
50 g voita
1,5 dl vettä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1, 5 tl leivinjauhetta


Valkosuklaatäyte 20 cm:

2 dl kermaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
80 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua


Punaherukkatäyte 24 cm:

3 dl kermaa
200 g vaniljarahkaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl (n. 4 dl marjaa) paseerattua punaherukkasosetta
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
½ dl vettä


Kiille:

1½ dl punaherukkamehutiivistettä
2 dl vettä
½ dl sokeria
3 liivatelehteä
punaherukoita


Pohja:

1. Laita vesi ja voi kattilaan, kuumenna kunnes voi suklaa. Lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa ja sulata koko ajan sekoittaen.
2. Vatkaa kananmunista rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon vatkaten kuuma suklaa-vesi-rasvaseos. Lisää kuivat aineet nuolijalla käännellen.
3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 24 cm irtopohjavuokaan ja paista 170-asteessa noin 15 minuuttia. Pohja ei saa väriä pintaansa! Anna jäähtyä kunnolla.


Vs-täyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja vatkaa kerma.
2. Sulata suklaa mikrossa, anna jäähtyä hetki ja sekoita sitten joukkoon tuorejuusto. Sekoita sähkövatkaimella kerma ja suklaa-tuorejuusto yhteen.
3. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatteet siihen. Lisää ohuena nauhana koko ajan vatkaten täytteeseen.
4. Laita voideltu ja tomusokeroitu 20 cm irtopohjavuoan reuna pohjan keskelle ja kaada täyte sinne. Anna hyytyä ainakin kaksi tuntia ja irroita sitten reunat.


Herukkatäyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Soseuta 4 dl punaherukkaa sauvasekoittimella ja paseeraa sose vielä siivilän läpi.
3. Vatkaa kerma ja sokerit ja lisää vaahtoon tuorejuusto, vaniljarahka sekä punaherukkasose.
4. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Lisää ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte valkosuklaahyydykkeen päälle ja ympärille. Muista öljytä ja tomusokeroida vuoan reunat! Anna hyytyä seuraavaan päivään.


Kiille:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja mittaa mehu sekä sokeri kulhoon. Sekoittele hetki, jotta sokeri liukenee mehuun.
2. Ota mehusta noin ½ dl pienempään astiaan ja kuumenna mikrossa. Sulata liivatteet siihen.
3. Lisää liivateseos loppuun mehumäärään koko ajan sekoittaen. Varmista vielä, että mehu on viileää tai vähintään kädenlämpöistä ennen kakun päälle kaatamista.
4. Kaada kiille kakun päälle ja ripottele pinnalle punaherukoita oman maun mukaan. Ana hyytyä ainakin neljä tuntia, mutta mielellään seuraavaan päivää.



Kysyin äidiltäni jo paljon ennen äitienpäivää, että minkälaista kakkua hän toivoisi. Vastaukseksi sain "Jotain raikasta hyydykekakkua.". Meillä ei ollut enää pakastimessa muita marjoja kuin herukoita, joten niistäpä sitten tämän kakun väsäsin. Ja tuli muuten ihan megahyvää!
Halusin kokeilla pitkästä aikaa jotain uutta kikkaa hyydykekakussa ja sitten sain idean tästä kakun sisään piilotetusta valkosuklaasydämestä. Kakun rakenne onnistui ihan nappiin ja maut olivat kyllä enemmän kuin kohdallaan.
Alun perin minun ei ollut tarkoitus tehdä kiillettä kakun päälle, mutta kun en keksinyt mitään hienompaakaan koristelua niin tein kuitenkin sellaisen. Ja se oli kyllä ihan piste iin päälle. Kirpeät marjat kakun pinnalla sopivat niiiin hyvin muuten aika makeahkon kakun kanssa.
Yhden miinuksen keksin tämän kakun suhteen ja se oli hieman liian paksu pohja. Mutta tämäkin on ratkaistavissa sillä, että vaikka tekee vain 3/4 taikinan. En silti ollut mitenkään pettynyt, sillä tuo pohjakin oli niin maukasta, että sitä söi kyllä ihan mielellään vähän enemmänkin! ;)




19.4.2015

Itsetehty näkkileipä


2 dl maissijauhoja
½ dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 rkl timjamia
½ dl öljyä
2 dl vettä

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi sekä öljy. Sekoita tasaiseksi, mutta melko löysäksi taikinaksi.
2. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja laita päälle toinen pala leivinpaperia. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja ota sitten paperi varovati pois levyn päältä. Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi paloiksi.
3. Paista näkkileipää 150-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, kunnes levy on kokonaan kuivunut. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Olen halunnut jo pitkään kokeilla itsetehtyä näkkileipää. Nyt vihdoinkin sain siihen oivan tilaisuuden ja sehän onnistuikin aika hyvin! 
Pidin näkkileipää uunissa tunnin ajan ja se taisi olla hieman liikaa. Vähän meinasi tulla pieni kärähtäneen pellavansiemenen makuinen jälkimaku suuhun, mutta muuten tuli tosi hyvää. Ensi kerralla pidän sitten vain tuon 50 minuuttia uunissa. Mutta varmasti tulen kyllä kokeilemaan uudestaan, oli sen verran maukasta!

12.4.2015

Sydänystävällinen pataleipä


4 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl siemeniä
1 dl kaurahiutaleita
½ dl leseseosta
1 dl ruisjauhoja
½ dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

1. Sekoita lämpimän veden sekaan hiiva, suola ja jauhot. Lisää vehnäjauhot erissä ja katso, että taikinasta ei tule liian jäykkää. Se saa jäädä kunnolla tahmeaksi ja melko löysäksi. Anna taikinan muhia huoneenlämmössä kelmun alla 12-24 tuntia.
2. Kaada taikina reilusti jauhoitetulle pöydälle ja muotoile siitä jauhojen avulla pyöreä leipä. Älä vaivaa taikinaa! Anna kohota liinan alla 30 min.
3. Laita 2-3 litran kokoinen pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteeseen.
5. Ota pata pois uunista, voitele nopeasti öljyllä ja nosta taikina sen sisälle. Laita kansi päälle ja paista 30 min. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 10 min.

Ja taas kerran leipää! Toivottavasti nämä leipäohjeet eivät ala jo kyllästyttämään, mutta tälläkin kertaa tuli vain niin nappisuoritus. Onhan se nyt pakko päästä ylistämään!
Viimeksi, kun tein pataleipää, en alkanut sen kummemmin kikkailemaan ohjeen kanssa. Nyt halusin kokeilla tällaista ultimaattisen terveellisen kuuloista leipää ja vähän kyllä mietitytti, että näinköhän siitä tulee edes hyvää. Mutta tulihan siitä!
En vain voi ymmärtää, miksi kukaan ei ole aikaisemmin keksinyt tällaista leipää. Siis ihan uskomatonta, miten hyvää kotikutoisesta leivästä saakaan, kun sen heittää tulikuumaan ja rasvattuun pataan. Voisin ylistää tässä vaikka koko loppupäivän, mutta nyt taidan kuitenkin lähteä itse leivän kimppuun! Nam!

9.4.2015

Raikas mango-passionjuustokakku


20 cm vuokaan

Pohja:

100 g digestivekeksejä
1½ dl kaurahiutaleita
70 g sulaa voita

Täyte:

5 liivatetta
2 dl vispikermaa
200 g mangotuorejuustoa
125 g mangososetta (esim. semper)
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

Päälle:

5 passionhedelmää
65 g mangososetta
1 dl sokeria
2 rkl vettä
3 liivatetta

1. Sulata voi ja lisää sekaan kaurahiutaleet, sokeri ja murskatut keksit. Sekoita tasaiseksi.
2. Laita 20 cm leveän irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja levitä reunoille ruokaöljyä sekä ohuesti tomusokeria. Painele keksiseos vuokaan ja anna levätä jääkaapissa täytteen tekemisen ajan.
3. Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, mangosose ja sokerit.
4. Keitä vesi mikrossa pienessä kupissa kiehuvaksi ja lisää sitten joukkoon puristetut liivatteet. Lisää neste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
5. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia.
6. Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan. Halkaise ja tyhjennä passionhedelmät kulhoon. Siivilöi hedelmäliha ja lisää siivilöityyn nesteeseen siemeniä oman maun mukaan. Lisää sokeri.
7. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon liivatteet. Sekoita passionsoseen sekaan. Kaada kiille kakun päälle ja anna hyytyä vielä ainakin kaksi tuntia. Koristele esim. persikkalohkoilla.

Hieman tulee jälkijunasssa tämä ohje, mutta tulee kuitenkin. Tein pääsiäiseksi siis tällaisen kakun ja oli kyllä aivan ihanan makuista. Itse rakastan kaikista eniten raikkaita ja hedelmäisiä kakkuja, niin tässähän on sitten molempia! En ole ennen kokeillut passionhedelmää kotona leivinnassa, mutta kaikki jotka maistoivat tätä kakkua, ylistivät sen ihanan kirpsakkaa makua. Tulen kyllä käyttämään jatkossakin, vaikka pitemmän päälle tuon hedelmän ostaminen käy vähän kukkaron päälle...
Se kannattaa ohjeessa ottaa huomioon, että kakusta tulee aika matala. Meidän perheen kesken ei pienehkö koko ollut ongelma, mutta jos haluaa näyttävämmän kakun, voi täytteen ihan kernaasti vaikka tuplata!

3.4.2015

Rukiiset porkkanasämpylät


15 kappaletta

5 dl maitoa
½ pkt tuorehiivaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ dl öljyä
2 keskikokoista porkkanaa raastettuna
3 dl ruisjauhoja
1 dl leseseosta
8 dl vehnäjauhoja

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää joukkoon loput aineet ja jauhot vähitellen. Alusta taikina kunnolla!
3. Kohota taikinaa n. 30 min. ja pyörittele siitä jauhojen avulla pyöreitä sämpylöitä.
4. Anna sämpylöiden kohota taas noin 30 min. ja paista sitten 225-asteessa noin 20-25 minuuttia. Laita paiston alussa uunin pohjalle toinen pelti ja siihen n. 1 dl vettä. Paiston loppu puolella laske vesihöyryt ulos uunista. Näin sämpylät saavat kauniin värin ja rapean kuoren.

Kyllä uunituore leipä on vaan niin hyvää! Tänään tuli taas todettua, että pitäisi ehdottomasti tehdä kotona useammin leipää. Näistä sämpylöistä tuli ihan super hyviä ja leseet antoivat sämpylöiden rakenteeseen mukavaa ns. mureutta. Liian höttöisiä näistä ei kuitenkaan tullut, vaan porkkanan ansiosta taikina on ihanan mehevää ja pehmoista. Joten, ehkä lopetan nyt tämän hehkuttamisen ja annan muidenkin kokeilla näitä ihan itse!

19.3.2015

Täyteläinen sacherkakku



Ohje täältä.

Pohja:

200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia ja neilikkaa

Kostutus:

1 dl vettä
2 rkl rommia

Väliin:

400 g aprikoosimarmeladia

Kuorrute:

200 g tummaa suklaata
2 rkl voita
1,5 dl kuohukermaa

1. Valmista pohja. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kuivat aineet varovasti käännellen ja lopuksi myös voi-suklaaseos.
2. Kaada taikina voideltuun sekä korppujauhoitettuun kakkuvuokaan ja paista 175-asteessa noin 40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä mielellään yön yli.
3. Jaa pohja kolmeen osaan ja kostuta kerrokset huolella. Levitä aprikoosimarmeladia reilusti joka väliin ja tasoita lopuksi myös koko kakun pinta sillä.
4. Sulata kuorrutteen suklaa ja voi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää joukkoon kerma. Siirrä kakku leivinpaperin päällä olevalle ritilälle ja valuta suklaa tasaisesti kakun päälle ja renoille. Tasoita tarvittaessa veitsellä, mutta muista olla nopea (suklaa jähmettyy melko nopeasti).
5. Anna kakun olla hetki kylmässä. Koristele sitten esim. valkosuklaalla ja marsipaanikoristeilla.


Isälläni oli syntymäpäivät ja sehän tarkoitti taas suklaakakun tekemistä! Tänä vuonna päätin väkertää ekaa kertaa kotiolosuhteissa sacherkakkua. Kaikki menikin paremmin kuin osasin etukäteen edes toivoa ja kakusta tuli oikein onnistunut. Kyllä se vain piristä, kun välillä suunnitelmat toteutuu juuri niin kuin on ajatellut.
Omaan makuuni kakkuun taisi tulla ihan vähän liikaa neilikkaa, koska se paistaa aika hyvin suklaan maun läpi. Mutta tästäkin opimme ja ensi kerralla tiedänkin jättää sen vaikka kokonaan pois. Muuten pohja oli erittäin hyvän makuinen ja todella meheväkin vielä.
Koristelusta halusin tehdä hyvin pelkistetyn, mutta pelkän Sacher-tekstin kirjoittaminen ei huvittanut. Teinpä sitten  marsipaaniruusun ja siitä tuli ihan ok. Ei mikään kaunokainen, mutta kyllä sen varmaan ruusuksi tunnistaa. Mutta lisää harjoittelua vaan, niin eiköhän nuo ruusutkin ala jossain vaiheessa onnistumaan!

14.3.2015

Raparperi-kauratoscapiiras


Alkuperäinen ohje täältä.

Pohja:

2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g sulaa voita
½ dl maitoa

Päälle:

n. 4 dl kuorittua ja paloiteltua raparperia

Kauratosca:

100 g voita
1 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa

1. Vatkaa pohjaa varten kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivataineet, rasva ja maito. Sekoita nostellen tasaiseksi.
2. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja ripottele päälle raparperinpalat.
3. Paista 200-asteessa 15 minuuttia.
4. Valmista kauratosca; sulata kattilassa voi ja lisää loput aineet. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa hetken.
5. Levitä kauratosca juuri uunista otetun pohjan päälle ja paista sitten vielä noin 15 minuuttia, kunnes tosca on kauniin kullanruskea. Tarjoa piirasta vaniljakastikkeen kera!

Olipa kiva saada jo näin alkukeväästä raparperipiirakkaa. Piti käyttää vanhat raparperit pois pakastimesta, kun tuon ilmakin näyttää niin keväiseltä. Kohtahan alkaa jo uudet raparperit kasvamaan takapihalla!
Tykkäsin tästä piiraasta tosi paljon, koska se ei ollut liian makea. Vähensin vähän sokeria alkuperäisestä ohjeesta, ja se oli kyllä ihan hyvä päätös. Tälläkin kertaa vaniljakastike kruunasi piirakan maut täydellisesti. Täytyy myöntää, että taisinpa itse vetäistä piirakasta ainakin neljäsosan, mutta annettakoon se anteeksi. Tulihan tähän kuitenkin paljon terveellistä kauraa! ;)

7.3.2015

Punaherukka-blondiet


12 isoa tai 24 pientä palaa

150 g valkosuklaata
125 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
80 g hasselpähkinärouhetta
3+1 dl punaherukoita (pakaste)

1. Sulata voi ja valkosuklaa kuumuuden kestävässä kulhossa vesihauteessa.
2. Lisää seokseen sokerit ja kananmunat, vatkaa sähkövatkaimella sekaisin.
3. Mittaa joukkoon vehnäjauhot ja hasselpähkinärouhe, kääntele nuolijalla sekaisin. Lisää lopuksi kohmeiset punaherukat (3 dl).
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattun uunivuokaan ja tasaoita pinta. Ripottele päälle vielä 1 dl punaherukoita.
5. Paista 170-asteessa noin 40-50 minuuttia. Ole paiston kanssa tarkkana, ettei taikina pääse liian kuivaksi! Anna levyn jäähtyä ja leikkaa sitten haluamasi kokoisiin paloihin.

Olen halunnut jo ikuisuuden kokeilla blondieita, mutta nyt vasta sain itseäni niskasta kiinni. Näin kevään mittaan pitää pakastimen nurkista saada kaikki mahdolliset pussit ja purnukat tyhjennettyä, ja tällä kertaa päätin käyttää punaherukoita. Tämä valinta osui kyllä ihan naulankantaan, sillä taas kerran jumalainen makean ja kirpeän yhdistelmä toimi vain niin hyvin! Pelkäsin hieman, että mitä taikina tuumaa marjojen vaatimasta pitemmästä paistoajasta, mutta onnekseni kypsyys olikin juuri sopiva eli sisältä kostea.
Minä itse tykkäsin leikata blondiet pieniksi paloiksi, koska silloinhan herkkuja on lupa syödä useampikin kappale. Tämä koko keräsi muiltakin maistelijoilta kiitosta, joten tällä tavalla taidan  mm. brownieni leikata jatkossakin!

23.2.2015

Kotikutoiset lepuskat


12 kappaletta

6 dl perunamuusia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 tl suolaa

1. Sekoita kulhossa nopeasti sekaisin kaikki ainekset. Taikinan tulee olla tasaista, mutta sitä ei saa vaivata!
2. Jaa taikina kahdelle pellille (6 nökärettä/pelti). Taputtele jauhoisin käsin taikinanökäreet pyöreiksi n. ½ cm paksuiksi levyiksi. Pistele lepuskoihin haarukoilla reikiä.
3. Paista 250-asteessa 10-15 minuuttia.

Kyllä itsetehdyt lepuskat ovat ihan parhautta! Lämpimäisen päälle hieman voita sekä juustosiivu ja sitten taitetaan kaksinkerroin. Niin minä yleensä lepuskani nautin. 
Sitä vain mietin, että miksi näitä tulee tehtyä niin harvoin kotona? Ei nimittäin lähes mikään voita tätä herkkua (paitsi ehkä uunituore korvapuusti...)!

22.2.2015

Banaani-suklaakakku kinuskin kera


3 kananmunaa
2  dl sokeria
100 g sulaa voita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 kypsää banaania
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
½ dl kaakaojauhetta
50 g suklaata rouhittuna

Kinuski:

1,5 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
25 g voita

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet. Lisää vielä maito ja voi, nostele varovasti sekaisin.
2. Erota taikinasta 1/3. Lisää pienempään osaan kaakaojauhe ja rouhittu suklaa. Isompaan osaan lisää murskatut banaanit.
3. Kaada voidellun ja korppujauhoitetun kakkuvuoan pohjalle banaanitaikinaa. Nostele päälle suklaataikina tasaisesti. Levitä loppu banaanitaikina pinnalle. Vedä veitsellä taikinassa siksakkia, jottei suklaa jää ihan pelkästään kakun keskelle.
4. Paista kakkua 175-asteessa noin 50 minuuttia.

Kinuski

1. Mittaa kattilaan sokerit ja jauhot, sekoita tasaiseksi.
2. Lisää joukkoon maito ja voi.
3. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes se kiehahtaa. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia (koko ajan sekoittaen), kunnes kinuski on muuttunut paksummaksi. Seos ei saa tulla kuitenkaan liian jämäkäksi, jotta sen saa levitettyä kakun päälle!

Meillä oli kotona ihan hirveästi banaaneja, joten päätimpä sitten leipoa niistä jotakin. En osannut päättää, että lisäänkö kakkuun suklaata vai kinuskia,joten laitoin sitten molempia. Ja kyllä toimii! Epäilin hieman, että mitäköhän tulee kinuskista ilman kermaa, mutta hyvin onnistui. Eihän se koskaan sitä perinteistä versiota voita, mutta kakun kuorrutteena maistui ainakin todella hyvältä.
Pelkäsin, että tuleekohan kakusta ihan äklön makeaa, mutta se olikin juuri sopivaa. Ainakin se meni meidän perheessä kaupaksi kuin kuumille kiville!

14.2.2015

Pehmeät laskiaispullat


12 kappaletta

0,5 litran pullataikina
3,3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
mansikkahilloa
tomusokeria

1. Valmista pullataikina. Taikina saa jäädä melko löysäksi, niin että se juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista.
2. Jaa kohonnut taikina haluamasi kokoisiin osiin, kohota, voitele ja paista. Itse tein 17 pullaa, joista 12:sta tuli laskiaispullia.
3. Anna pullien jäähtyä kunnolla.
4. Halkaise pullat sahateräisellä veitsellä. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi.
5. Laita pullien päälle ruokalusikallinen mansikkahilloa ja pursota sitten kerma.
6. Leikkaa paperista sydämen muotoinen pala. Laita se laskiaispullien kannen päälle ja ripottele sitten tomusokeria. Anna valmiiden pullien levätä hetki kylmässä ennen tarjoilua.

Vaikka tänään ei virallisesti ole vielä laskiainen, tein silti laskiaispullia. Ja kuten ystävänpäivään kuuluu, saivat nämäkin herkut söpön sydänkoristelun. Tein tällä kertaa pullataikinasta todella pehmeän ja se kannatti. Näistä pullista tuli suorastaan suussasulavan hyviä! 
Mietin pitkään, että laitanko edes näistä ohjetta tänne blogin puolelle. Kaikkihan osaavat tehdä laskiaspullia. Tuumasin kuitenkin, että nämä ovat (ainakin omasta mielestäni) niin suloisen näköisiä sydämmineen, että mukavahan näitä on sitten joskus jälkikäteen katsella ja muistella. :)

8.2.2015

Helppo pataleipä


2 dl sämpyläjauhoja
1 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3½ dl lämmintä vettä
3 tl suolaa
2 tl sokeria
herneen kokoinen pala tuorehiivaa

1. Sekoita kulhossa kuivat aineet ja hiiva, lisää joukkoon lämmin vesi. Sekoita nopeasi sekaisin, älä vaivaa.
2. Peitä kulho kemulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
3. Kumoa taikina reilusti jauhoiselle pöydälle. Muotoile pyöreäksi, äläkä vaivaa! Anna kohota liinan alla 30 min.
4. Laita 2-3 litran kokoinen pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225-asteeseen.
5. Ota pata pois uunista, voitele nopeasti öljyllä ja nosta taikina sen sisälle. Laita kansi päälle ja paista 30 min. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 min.

Jesjesjes, viimeinkin löytyi leipä, jonka minäkin sain onnistumaan kotona! Tästä tuli ihan sairaan hyvää ja kuori oli ihanan rapea. Parasta itsetehtyä leipää heti sämpylöiden jälkeen. Pataleivän valmistuskin oli niin helppoa, että ihan naurattaa. Jos tätä ei saa onnistumaan, niin ei sitten mitään. 
Itse kohotin taikinaa noin 15 tuntia ja maku oli jo aika hyvä. Ensi kerralla voisi pitää ihan sen 24 tuntia ja kokeilla miten se vaikuttaa makuun. Se on nimittäin varmaa, että tätä tullaan meidän taloudessa syömään vielä monia kertoja.

Mehukas Runebergin kakku


150 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
2 dl piparinmurusia
2 murskattua hapankorppua
½ appelsiinin raastettu kuori
1 rkl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa
vadelmamarmeladia

Kostutukseen:

3/4 dl vettä
3 rkl konjakkia
2 rkl sokeria

Koristeluun:

vettä
tomusokeria
sitruunamehua
vadelmamarmeladia

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat hyvin vatkaten.
2. Nostele nuolijalla joukkoon kuivat aineet, piparkakkujen ja hapankorppujen muruset sekä appelsiinen hienoksi raastettu kuori. Lisää lopuksi vielä maito.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun vuokaan. Aseta taikina niin, että keskelle jää koko vuoan pituinen, kapea syvänne. Täytä syvänne vadelmamarmeladilla.
4. Paista kakkua 150-asteessa noin tunnin ajan. Kumoa ja anna jäähtyä.
5. Kostuta kakku konjakilla maustetulla sokerivedellä. Koristele vielä haluamallasi tavalla tomusokeri-vesiseoksella ja vadelmamarmeladilla.

Tänä vuonna päätin tehdä Runebergin torttujen sijaan kakkua. Meillä on joskus kokeiltu tätä, mutta eri ohjeella. Kakusta tuli todella mehevää ja kosteaa, kiitos kostutuksen. Olisi se kyllä ollut muutenkin melko pehmoinen, koska taikinaan tuli mantelijauhetta. 
Kakku oli todella sopivan kokoinen ja riitti juuri sopivasti yhdeksi päiväksi. Oli myös mukavaa, kun ei tarvinnut syödä kokonaista torttua kerralla, vaan sai itse päättää, mikä kokoisen palan halusi. Kroppa kiittää! ;)

25.1.2015

Banaanijuustokakku suklaapohjalla



Pohja:

100 g sulaa voita
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ dl appelsiinimehua

Täyte:

3 banaania survottuna
½ dl appelsiiniehua
300 g tuorejuustoa
2½ dl kuohukermaa
1½ dl sokeria
6 liivatelehteä
3 kananmunan keltuaista

Pohja
1. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. 
2. Lisää keskenäänsekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Lisää vielä nostellen joukkoon mehu sekä sula voi.
3. Levitä ttasaiseksi sekoitettu taikina irtopohjavuoan pohjalle. Paista 200-asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.
Täyte
1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
2. Yhdistä kattilaan survotut banaanit sekä appelsinimehu ja kiehauta. Anna jäähtyä hieman.
3. Sekoita toisessa kulhossa sähkövatkaimella tuorejuusto, sokeri ja keltuaiset, ja toisessa kerma paksuksi vaahdoksi. Yhdistä sitten kerma tuorejuustoseokseen varovasti nostellen.
4. Lisää liivatelehdet lämpimään banaanisurvokseen ja sekoita kunnes se on sulanut joukkoon. Lisää survokseen hieman tuorejuustotäytettä, jotta lämpötilaerot tasaantuisivat (eikä tulisi liivatepaakkuja). Tämän jälkeen banaanisurvoksen voi lisätä muun täytteen joukkoon.
5. Kaada täyte suklaapohjan päälle ja anna sen hyytyä mielellään seuraavaan päivään. Koristele esim. valkosuklaalla ja marengeilla!

Tällaisen kakun tein siis äitini syntymäpäiville. Kakkua maistellessani tuli ensimmäisenä mieleen lapsuuden synttäreillä olleet kermakakut, joissa oli suklapohja ja täytteenä banskua. Ja tämähän ei siis todellakaan ollut huono asia!
Banaani ja suklaa vain ovat lyömätön parivaljakko ja tässä kakussa niiden maut pääsevät kyllä oikeuksiinsa. Hyvä puoli oli myös se, että tämä kakku ei ollut millään tapaa äklön makea. Omasta mielestäni sokerin määrä oli juuri sopiva. Tätä on ehkä pakko tehdä joskus uudestaan!

Vaaleat marengit


noin 40 kappaletta

3 kananmunan valkuaista
4 dl tomusokeria
ripaus suolaa

1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon suola ja sitten pienissä erissä tomusokeri. Vatkaa niin kauan, kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää.
2. Pursota kahdelle pellille leivinpaperin päälle tähtityllalla marenkeja.
3. Kuivata marenkeja 80-asteisessa uunissa ensin 3 tuntia ja jätä sitten jälkilämmölle, kunnes ne ovat kunnolla kuivuneet. Itse laitoin uunin pois päältä nukkumaan käydessäni ja aamulla marengit olivat valmiita!

Voi, mihin tämä vuoden ensimmäinen kuukausi on oikein hujahtanut? Joulun jälkeen tuli mitä ilmeisimmin kiintiö täyteen herkuista, sillä en ole sen jälkeen leiponut yhtikäs mitään. Toisaalta pieni breikki on tehnyt hyvää, sillä nyt kädet syyhyävät taas leipomisen ääreen! 
Äidilläni oli tänä viikonloppuna syntymäpäivät, joten viimeinkin sain itselleni syyn päästä tekemään leivonnaisia. Tein sellaisen kakun, johon tarvittiin kananmunista vain keltuiset, joten pakkohan ne valkuaisetkin oli johonkin käyttää. Päädyin sitten marenkeihin, ja nehän menivät kuin kuumille kiville. Vieraat siis tykkäsivät. Marenkien kuivatuksessa on aina oma hommansa, mutta jos tekee niin kuin minä (eli antaa marenkien kuivua yön aikana), säästyy ehkä siltäkin hommalta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...